Doğru İş Fikirleri Bulmanın 6 Yolu

Doğru İş Fikirleri, birçok faktöre bağlı olarak değişken bir tanımdır. Ancak dünya standartları söz konusu olduğu zaman mevcut pazardan daha fazla büyüme potansiyeline sahip olan ve karlılığı da mevcut pazardan yüksek olan iş fikirleri için doğru iş fikri tanımı yapılabilmektedir.

Bir diğer husus ise ilgili girişimcinin ilgili iş fikri karşısındaki mevcut durumudur. Yani bir iş fikri ilgili girişimcinin potansiyelini taşıyorsa, o iş fikri ilgili girişimci için doğru bir iş fikri olarak değerlendirilebilir.

Siz de kendiniz için doğru bir iş fikri bulmak için aşağıdaki 6 yolu inceleyebilir ve işin sonunda sizin için yüksek potansiyel taşıyan bir iş fikrine erişebilirsiniz.

1. İLGİ ALANLARINIZA VE BECERİLERİNİZE GÖZ ATIN

ilgi alanları

Her insanın beceri düzeyi birbirinden farklıdır. Dolayısıyla doğru bir iş fikri bulabilmek için ilk olarak kendi ilgi alanlarınıza ve becerilerinize göz atmak harika bir fikir olacak.

İlgi duyduğunuz ve tutku ile hayata geçirebileceğiniz bir iş fikri birçok yüksek potansiyel içeren iş fikrine göre size daha fazla kazanç sağlayabilecektir.

2. PAZAR ARAŞTIRMASI

pazar araştırması

Doğru ve potansiyeli yüksek bir iş fikri bulmanın en spesifik yollarından biri de pazar araştırması yapmaktır. Bir ürün veya hizmet söz konusu olduğu zaman ilgili ürün veya hizmetin müşteri potansiyelini incelemeniz elzemdir.

Pazar araştırması yapmanın 7 yolu:

  1. Amaç belirleme
  2. Hedef kitlenin tanımlanması
  3. Veri toplama yöntemlerinin seçimi: (Genellikle anketler)
  4. Anket sorularının hazırlanması:
  5. Veri toplama
  6. Verilerin analizi
  7. Raporlama

3. REKABET ANALİZİ

rekabet araştırması

Bazı iş fikirleri dünyanın her yerinde doğru olarak tanımlanabilmektedir.

Örneğin, sağlık, gıda, otomotiv, emlak, giyim gibi sektörlerde yer alan özellikle perakende iş fikirlerinin tamamı doğru tanımına rahatlıkla uyar. Ancak bu iş fikirleri sizin için veya işi yapacağınız alan için doğru olmayabilir. Bunu belirlemek için de rekabet analizi yapmanız gerekir.

İlgili rekabet analizi; yüksek potansiyel içeren sektörlerdeki boşlukları tespit etmenizi sağlar.

Rekabet analizi yapmanın 9 yolu:

  1. Rekabet ortamının belirlenmesi
  2. Rakiplerin belirlenmesi
  3. Rakiplerin SWOT (güçlü ve zayıf yönler) analizi
  4. Pazar payı analizi
  5. Fiyat analizi: Rakiplerinizin fiyatlandırma stratejilerini inceleyin
  6. Ürün/hizmet karşılaştırması
  7. Pazarlama stratejisi analizi
  8. Yenilik analizi: Rakiplerinizin yenilikçi yönlerini inceleyin
  9. Sonuçların raporlanması ve değerlendirilmesi

4. TREND TAKİBİ

trend araştırması

Doğru bir iş fikri bulmanın en iyi yollarından biri de trend analizi ve trend takibi yapmaktan geçer. Özellikle uluslarası pazarlarda satışı ve talebi artan ürün ve hizmetleri keşfetmek için sık sık araştırma yapmalısınız.

Trend takibi yapmak için sosyal medya, trend raporları, bloglar, haber siteleri, endüstri yayınları ve araştırma raporlarını takip etmeniz önerilir.

5. PROBLEMLERE ODAKLANIN

problem

Bir iş fikrinin para kazanması için bir problemi çözmesi gerekir. İnsanların ortak problemleri bir yana, gelişen teknolojiler ile birlikte yeni ihtiyaçların ortaya çıktığı bir açıktır.

Özellikle insanların yani tüketicilerin yeni problemlerine odaklanarak harika iş fikirlerini keşfetme fırsatınız var.

Yeni problemleri keşfetmek için kendinizi veya çevrenizdeki insanlardan ilham alabilirsiniz. Ayrıca iyi bir sosyal medya araştırması ile yeni problemleri keşfetmek için elinizde ciddi bir veri kümesi oluşacaktır.

6. FİNANSAL PLANLAMA YAPIN

finansal planlama

Doğru bir iş fikri belirlemenin en iyi yolu da o iş için gerekli finansal yapıya sahip olmaktır. Elinizdeki nakit veya borç imkanını belirleyerek iş fikirlerini ayrı ayrı kategorize etmenizde fayda var.

Bir iş için gerekli finansal yapıya sahip değilseniz; o iş fikri sizin için önemli ölçüde risk içeriyor olabilir. Bir iş fikrinde rekabette geri kalmamak için işin niteliğine uygun bir finansal varlığa sahip olmak oldukça önemlidir. Dolayısıyla bulduğunuz iş fikirlerini mutlaka kendi finansal yapınız ile birlikte değerlendirmelisiniz.

Yorum yapın